GYMNOSPERMS MULTIPLE CHOICE QUESTIONS FOR TEST AND PAPER

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS OF GYMNOSPERMS
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS OF GYMNOSPERMS
1. Which of the followings is correct for vascular bundle of
gymnosperms?
(a) Stele (b) Exarch (c) Collateral (d) Conjoint
2. Secondary growth occurs by the activity of:
(a) Phloem (c) Xylem (c) Cambium (d) Bark
3. Which of the followings is absent in the xylem of gymnosperms?
(a) Trachieds (b) Parenchyma (c) Fibers (d) Vessels
4. Bark is produced by the activity of

(a) Phloem (c) Xylem (c) Cambium (d) Phellogen

5. Generative cell represents the reduced:
(a) Antheridium(b) Archegonium(c) Oogonium (c) Antherozoids
6. The unutilized prothalial cell becomes:
(a) Endosperm (b) Archegonium(c) Oogonium (c) Antherozoids
7. Adventitious root system is found in:
(a) Pteridophytes(b) Gymnosperm (c) Bryophyte(d) All
8. Endosperm in gymnosperm is:
(a) Haploid (b) Diploid (c) Triploid rd) None
9. Endosperm in Angiosperms is:
(a) Haploid (b) Diploid (c) Triploid (d) None
10. Ovule is absent in:
(a) Pteridophytes(b) Gymnosperm (c) Angiosperm (d) All
11. Egg is present in:
(a) Ovule (b) Venter (c) Neck (d) None
12. Which of the following is called living fossil?
(a) Ephedra (b) Pinus (c) Cycas (d) Ginko
13. The outer most layer of the sporogenous tissue forms the
(a) Tapetum (b) Spores (c) Neck (d) Wall
14. Megasporangium is:
(a) Pollen sac (b) Ovule (c) Seed (d) Venter
Answers
1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (a)
9. (c) 10. (a) 11. (b) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>